Liikuntatietoa

Ajatuksia liikunnasta ja sen tärkeydestä

Säännöllinen liikkuminen on tärkeää

Liikunnan avulla voidaan ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa monia pitkäaikaissairauksia, kuten:

  • kohonnutta verenpainetta, lihavuutta
  • tyypin 2 diabetesta, sepelvaltimotautia
  • sydämen vajaatoimintaa
  • polven ja lonkan nivelrikkoa, niska- ja alaselkäkipuja, nivelreumaa
  • keuhkoahtaumatautia, astmaa
  • masennusoireita
  • monia syöpäsairauksia

Liikunta lievittää masennuksen oireita

Liikunta kohentaa mielialaa niin terveillä kuin masennusoireista kärsivillä. Liikunta vähentää masennusoireita kääntämällä huomion pois negatiivisista ajatuksista. Vaikutukset voidaan havaita jo yhden liikuntakerran jälkeen.

Muutaman kuukauden säännöllinen liikunta voi vähentää depressiivisiä oireita, kuten unettomuutta ja yleistä jaksamattomuutta. Liikuntaharjoittelu saattaa olla jopa yhtä vaikuttavaa kuin kognitiivinen terapia tai lääkehoito. Edelleen on kuitenkin epäselvää, minkälainen liikuntaohjelma tehokkaimmin vähentäisi oireita. Eniten positiivisia vaikutuksia on saatu siitä, että masentunut ihminen alkaa liikkua sellaisella tavalla, mikä häntä itseään eniten miellyttää. Näin liikunnan määrä oikeasti lisääntyy. Hampaat irvessä hölkkäämistä ei välttämättä tarvita, vaan rauhallinen luonnossa kävely joko ryhmässä tai yksin voi tuoda hyvää oloa.

Liikunta lievittää masennusoireita myös iäkkäillä ja toimintakyvyltään heikompikuntoisilla henkilöillä. Aiemmin vähän liikkuneiden iäkkäiden henkilöiden psyykkisen hyvinvoinnin parantamisessa saadaan edullisia vaikutuksia jo liikuntasuosituksia vähäisemmillä liikuntamäärillä, kuten kahdesti viikossa toistuvilla 45 minuutin kestoisilla liikuntaharjoituksilla.

Iäkkäänäkin aloitettu liikunta tuo terveyshyötyjä

Vielä iäkkäänäkin aloitettu liikunta hidastaa toiminnanvajausten kehittymistä ja parantaa itsenäistä suoriutumista. Säännöllinen kohtuukuormitteinen kestävyysliikunta, kuten päivittäinen reipas kävely sekä lihasvoima- ja tasapainoharjoittelu ja nivelten liikkuvuusharjoittelu, jotka voi toteuttaa kotivoimisteluna, ovat keskeisiä toimintakyvyn ylläpitämisessä.

Liikunta hidastaa ikäihmisillä

  • lihasvoiman, -tehon ja -kestävyyden pienenemistä, luukatoa
  • aerobisen kestävyyden huononemista, notkeuden vähenemistä
  • tasapainon ja kävelykyvyn huononemista.

Kaatumisten ehkäisemiseksi liikunnan pääpainon pitää olla jalkojen lihasvoimaa ja tasapainoa parantavassa harjoittelussa. Liikuntaharjoittelu saattaa lisäksi parantaa useita kognition osa-alueita dementiaan sairastumisriskissä olevilla tai siihen jo sairastuneilla.

Tietoa ja vinkkejä liikunnasta

Alla olevista linkeistä löydät tietoa liikunnasta, löydä oma tapasi liikkua! 

Tietoa terveysliikunnasta / UKK-instituutti
Hyvinvointi ja ravitsemus / AMICA
Liikuntapiirakka / UKK-instituutti
Perheliikunta / Neuvokas perhe
Nuoret - Liikunta / Hyvinvointipolku.fi
SPORT.FI

 

Lisätiedot

Vapaa-aikasihteeri
Jari Menna
050 5174 456
jari.menna(at)jokioinen.fi